tisdag, april 14, 2009

I dag hände det...

Det finns saker som gör mig glad och det finns saker som gör mig ledsen. I dag hände något av det senare slaget. Tyvärr och från oväntat håll. Minns ni att jag för en tid sedan var ”rädd” för, eller kanske snarare fasade lite för hur människor i vår omgivning skulle reagera på vår lilla överraskning som än så länge bor i min mage?

Det har faktiskt gått riktigt bra. Så mycket bättre än jag trodde och det värmer. Sen finns det såklart de som värmer lite extra. Som ni fina som titt som tätt skriver en rad här och på något vis ibland kommenterar vårt tillstånd. Och så såklart allra bästa vännerna som alltid bryr sig så mycket. Sen finns det de som inte kommenterar med ett ord att jag nu bär omkring på en mycket tydligt rund bebiskula. Vare sig själva kulan eller hur jag mår. Märkligt, särskilt som man i normala fall ju brukar fråga andra hur det är och hur de mår. Men inte nu. Och så har jag fått ett ”Jag hörde… grattis, eller???” Ett i mitt tycke ganska klumpigt ord att lägga till där sist. Eller. Vadå? Tror de att de ska beklaga i stället?

I dag hände dock det där riktigt trista. Det där som förstörde en del av min dag men som jag sedan beslutsamt sköt bort så vi kunde fortsätta njuta av vår extradag tillsammans med Erik som varit ledig i dag också. Vi hängde på låset till leklandet i stan där vi hör och häpna huserade helt själva en bra stund ända tills det kom en familj till. Det var otroligt lyxigt och något man inte är van vid på sådana ställen. Lite senare träffade vi på en gammal kompis till mig som jag inte träffar så ofta nuförtiden. ”Jag hörde att ni ska ha en till”, sa hon efter en stund. Sen inget mer. Inget grattis. Ingen fråga om när, vilket ju brukar vara ganska vanligt i det läget. ”Jaså, har det spridit sig ända till *?”, svarade jag och hon berättade då att det var * som hade sagt det. * som också är en gammal nära vän och som då tydligen vetat om det men inte med ett ord hört av sig. Dessa ”gamla” vänner var jag riktigt nära med tidigare men vi bor nu en bit ifrån varandra och vi ses väldigt sällan. Dock har aldrig något hänt som gjort att det skurit sig utan tiden och ödet har nog helt enkelt bara gjort att vi vuxit ifrån varandra.

Kanske låter detta inte alls konstigt i era öron utan bara som en överreaktion från en hormonstinn gravid, men med tanke på vilka människorna är och hur mycket vi en gång betytt för varandra så tycker jag beteendet och reaktionen är lite märklig och ganska oväntad. Eller kanske är det bara en tydlig och helt ärlig hint om att det faktiskt finns de som tar för givet att detta nya lilla liv inte var planerat och därför inte ”vågar” säga något och är man en av dem så är det såklart inte helt lätt. Det kan jag förstå.

Om så är fallet vill jag i alla fall passa på att för undrande göra klart att ”inte planerat” inte alls är samma sak som ”inte önskat”. Jag är precis lika mycket gravid den här gången som jag var med Filip och med Vilma. Det växande livet därinne är precis lika mycket värt och kommer vara precis lika mycket älskat. Det gör så ont i mig när jag tänker på hur ouppmärksammad denna nya lilla varelse säkert kommer bli i många situationer. Denna nya lilla människa som ju inte alls kan hjälpa att den kommer som nummer tre i en syskonskara. Sen vet den såklart inte om det. Inte heller mår den nu dåligt av att människor som brytt sig innan inte bryr sig nu. Men vi vet. Och vi märker.

Åhh, vad jag hade hoppats på att inte råka ut för detta. Jag vet som jag ju sagt tidigare att man inte alls måste bry sig om vad andra tycker men som jag också sagt så är jag ju typen som gör det. Tyvärr, i många lägen. Och tydligt visade sig det i dag. Först blev jag bara förvånad. Sen faktiskt lite arg. Nu blir jag bara sorgsen när jag tänker på det, men det går nog över. Ska i stället lägga min energi åt att tänka på alla mina fina. Alla ni som på något sätt finns i min värld. Nära eller långtifrån. ”På riktigt”, eller bloggledes. Ni som bryr er om. För det är så jag försöker leva och det är den egenskap jag värdesätter allra, allra högst hos andra...

11 kommentarer:

Erica sa...

Så tråkigt! Förstår att det känns värre när det kommer från oväntat håll.
Jag hoppas få se magen i verkligheten också så att jag kan gratulera ordentligt med en kram! Tror du att vi kan få till en träff innan du börjar jobba igen?

Kram till er alla!

Anonym sa...

Underligt beteende. Hoppas personen bara hade en dålig dag, eller inte tänkte sig för.
Hoppas att du för övrigt mår bra, och inte har för ont (som du skrivit om tidigare).
En underbar påsk hade vi, trots febersjuk son. Ingen ytterligare familjemedlem har tittat ut hos oss än, men "det närmar sig"... Allt gott!
Kram Viktoria

SandraS sa...

BRA SAGT! Jag instämmer!! Det är verkligen ett liv och inte ett oplanerat barn. Tänk att vi människor kan bli så ytliga ibland och inte ta oss tid att se människorna (födda som ofödda) bakom situationer. Jag längtar så jättemycket tills bebisen kommer så jag får pussa och gosa och skämma bort den REJÄLT!!!!! Så dé så!!!!!!!!!!! (Måste lägga till nu...Peter undrade från sängen..."Skriver du ett argt meddelande, det låter så på tangenterna"...fniss, inte argt bara bestämt ;) och då måste man trycka lite extra hårt när man gör utropstecken, eller hur :) KRAM!

Pernilla sa...

Visst blir man besviken på vissa männsikor. Lägg inte tid på sådan tråkiga människor.
Jag ser fram emot när du kommer till SJV, då kan vi tillsammans gå med stolta magar i korridorerna =)
Kramar

Lotta sa...

Vännen. Vad tråkigt att du fick rätt. Jag blir så jävla arg när jag tänker på hur konstigt och dumt folk kan uttala sig. Folk som borde veta bättre. Hade ni inte velat ha detta barn hade ni ju inte fått det heller! Vi lever ju i sverige 2009.

Men gör som du skriver i slutet. Tänk på alla oss som kommer att uppmärksamma lilla Emil ;)(jag har bestämt mig för att det är en Emil nu) i 180 och inte kunna slita oss ifrån honom, och raderna du skriver om hans liv. Vi längtar så och alla som känner er VET att detta är det bästa som hänt världen sen Vilma kom. Och dessförinnan F.

Stora kramar på dig och din FIIIIINA mage!

Isabelle sa...

Nej vad trist. Visst ser man i vissa skeden av livet vilka av ens vänner som är "på riktigt" och vilka som inte är det. Jag pratade med en kompis här om dagen hur vissa vänner aldrig gratulerar när det hänt något roligt men gärna beklagar när det hänt något tråkigt. Riktiga vänner ska uppmuntra och bry sig om - alltid! I med och motgångar. Och det här är ju definitivt en STOR medgång!! Bär du din fina mage stolt! Stora kramar!

Anonym sa...

Hej Anna!

Kan bara instämma med alla kloka människor som skriver här ovan.

Det är ju så roligt med barn - tänk att ni snart har tre! Vilken rikedom.

Johanna

Sandra sa...

Förbaskat tråkigt och dålig stil av den som behandlat dig så nonchalant. Som alla sagt, glöm inte bort att vi är många, många som LÄNGTAR efter att er guldklimp förgyller vår värld på utsidan! Jag tycker det är så himla skumt att man inte gläds åt en sån fantastisk sak som ett barn, oavsett hur många någon har tidigare. Och helt ärligt, det är ju inte precis ovanligt att skaffa flera barn tätt i dessa tiden, konstigt att vissa inte fattat det ;-) . Tre barn är ju supertrendigt i Hollywood :-) Kraaaam

Anna sa...

Verkligen trist attityd! Skaka av dig det bara och njut av din underbara mage :) Hur andra reagerar ska man inte ödsla någon kraft i, men jag vet man gör ju det ändå.
Förstår inte heller vad som är så "chockerande" med tre barn? Att de kommer tätt då eller... spela roll, den bebisen är ju som du säger lika önskad.
STOR KRAM! Anna

Anonym sa...

Är så arg att jag sitter här och stampar med foten för hur kan någon ens komma på att vara så illvillig????

Ingen och absolut ingen har rätt att tänka ens den minsta nedrigaste tanke om ert beslut att låta en liten trea komma till er underbara lilla familj. Jag gissar på att de som gör det egentligen är riktigt avundsjuka. Det är liksom den enda rimliga förklaringen.

Jag tycker iallafall att det är underbart att ni snart är fem i lilla familjen. Tänk föräldrar som du och Erik borde ju få betalt för att vara proffsföräldrar så nu kunde ägna er på heltid åt att skaffa små kottar för tänk vilket underbart liv dessa små kottar skulle få.

Jag har förresten upplevt lite liknande saker som du men mer om det på litens blogg.

Stor kram och schas på alla tråkiga tankar.

Anonym sa...

Hej alla gulliga tjejer!

Ni är så söta och underbara så jag skulle bara vilja omfamna er och alla era fantastiska barn och män.
Hoppas livet skänker Er många underbara stunder och må Herren vara med Er.