fredag, augusti 06, 2010

Stockholm i våra hjärtan

Den vinner våra hjärtan mer och mer för varje gång vi besöker den. Vår vackra huvudstad. Utbudet har ju liksom inga gränser och även med tre små barn i släptåg uppfylldes allas våra semesterdrömmar.


Nu var vi ju inte direkt själva att semestra i just Stockholm. Tror aldrig det varit så fullt med folk som den här gången men det gick bra ändå. Lilla Vilma har ju pratat om att ”bo på otell” ända sedan vi gjorde det i Göteborg i februari och att häromhelgen äntligen få börja packa väskorna var stort för henne! Med allt superförberett är vi tidigt i väg på måndagsmorgonen och vi har knappt passerat Gränna förrän Vilma frågar om man ser hotellet nu?!

Första anhalt blir mysiga Söder och några timmars shopping står på schemat. Är så glad för att våra barn tycker det är helt ok att gå i affärer åtminstone en liten stund och efter urgod lunch på kolgrill börjar vi vår runda där vi både fyndar fina Vincentskor-, och gummistövlar på rea samt där jag nästan får med mig halva Small Kidsbutiken hem… Två Villervallatröjor till Filip, en baddräkt till Vilma samt en ursöt tunika till samma lilla dam för nästan inga pengar alls.

Och vips, blev hela världen suddig. Den här gången vare sig på grund av mig eller kameran utan helt enkelt på två små duracellkaniner som är så utom sig av glädje att de inte kan stå stilla en endaste sekund :)
Sen kommer barnens höjdpunkt – vi ska åka till vårt hotell! En favorit i repris var självklar då läget är det perfekta, särskilt när man reser med barn. Våra grannar härhemma i all ära men grannar vid namn Gröna Lund och Skansen är oslagbara :) Väl inne på rummet hoppar Filip och Vilma upp och ner av lycka. Både på golvet och i sängarna… Ett stort rum med egen barndel är pricken över i och det märks hur stora de plötsligt känner sig.

Ett snabbt klädbyte senare är Family Five redo för en helkväll på Grönan och med Liseberg i färskt minne vet de små mer än väl vad som väntar. Hisnande åk i barnens bergochdalbana, en knyckig tur i Tuff Tuff-tåget för de allra minsta, ivrigt rattande i Veteranbilarna, en tokfnissig promenad genom Lustiga Huset och en jättemysig tur för mamma och Vilma i kärlekstunneln där hon mörkrädd som hon är vår lillskrutta satt som limmad mot mig med stora, tindrande ögon som sög åt sig allt fint vi guppade förbi. Erik satte sen minipariserhjulet i rejäl gungning och jag blev den som fick följa med Filip i Fritt Fall för barn – vad-den-nu-hette. För barn, ja… Shit vad det gick! Det verkar som om åldern börjar sätta sina spår för magen satt bokstavligen fast i toppen när vi nådde botten och jag vet inte om vi någonsin skrattat så tillsammans, Filip och jag. Eller skrikit…

Liseberg är Liseberg. Superkul och jättemysigt men jag måste säga att Gröna Lund överraskade stort. Litet, trångt men väldigt charmigt och säkert lite av nyhetens behag med nya attraktioner. Vi somnar gott den kvällen för att nästa dag vakna utvilade och redo att möta kungen och prinsessan, som Vilma uttryckt sig…

Ett strålande soligt Stockholm möter oss utanför fönstret och efter brakfrukost tar vi båten in till stan. Bara en sådan sak, att få åka en liten båttur sådär på morgonkvisten gör ju en hel dag för de små! Vi tittar lite på en stor kyrka, sen väntar besök på slottet där vi fikar och letar prinsessor och där Erik blir tillsagd av en vakt för att han råkar gå för nära kanonerna ;)


Ännu en god lunch ger oss ny energi att traska tillbaka till båten då buss inte är att tänka på med dubbelvagn, särskilt inte då det dessutom är tisdag och vankas allsång där hos vår granne. Två sovande skruttar ger storebror mamma och pappa alldeles för sig själv på både promenad och båtfärd och man riktigt ser hur han suger åt sig av den lyxiga stunden att få vara bara han.

Festligt är att vi lyckats pricka in den tisdag då några av Filips idoler är gäster på scen. När de hade Moonstars på dagis mimade han ju till Mando Diao och deras grymma låt ”Gloria” men vi har massa gånger sagt att de säkert inte kommer sjunga just den på allsången. När vi kommer ut genom hotellentrén och precis ska in på Skansen hörs dock plötsligt välkända toner från höjderna och Filip grips av total glädjefnatt då det ju är hans favoritlåt som strömmar ur högtalarna!

Väl inne på Skansen krockar vi vagnen mot en papperskorg där någon ställt ett fullt colaglas ovanpå. Detta välter givetvis rakt över vagnen och den blir sen ett getingtillhåll utan dess like trots att vi tvättar av så gott vi kan flera gånger. Mitt i detta mindre lyckade scenario står jag i glasskö och köper glass till oss alla, samt lite kaffe och festis. Ingen storshopping utan rätt normalt för en ganska normal familj. Döm då om min förvåning när en knäppgök till tant längst bak i kön irriterat fnyser åt mig när jag går förbi med brickan och dessutom utbrister ”Det är ju inte klokt att man får stoppa upp en kö sådär! FÖRSKRÄCKLIGT att handla så mycket!” Behöver jag ens säga att frågan om hon var dum i huvudet dök upp i mitt eller att jag blev farligt sugen på att trycka upp mjukglassen med noisettesås i näsan på henne. Knepiga människa. Jag kände hur mina ögon antog en mörkare nyans av blått och jag hoppas att leendet jag brände av mot henne såg lika retligt ut som det var menat. Jaja, hon kanske hade blivit getingattackerad hon också.

Vilma tycker musiken är förskräckligt hög... :)

Jag skakar i alla fall av mig både getingarna och tanten och drar vidare med familjen upp mot scenen och genrepet som vi har kommit på är en bättre idé än direktsändning. Vi får superplatser precis bakom sista bänkraden och Filip vinkar ivrigt åt alla kameror och säger att ”Nu måste morfar se mig mamma, eller hur???” Mando Diao inleder och Filip röjer på som värsta tonåringen. Damerna framför skrattar gott åt honom där han står och klappar med händerna över huvudet och för full hals sjunger med i låten han lyssnat på så många gånger och kan både utan och innan :)

God mat i sommarkvällen på hotellets uteterass gör dagen fulländad och vi njuter livet och semestern...

Sista dagen i storstaden möts vi av sovmorgon till kvart över åtta – Holy Moses! Det händer normalt sett inte i vår familj att alla sover så länge så vi känner oss ovanligt utvilade. Den mulna himlen inbjuder till strosande i affärer och vi njuter lite till av det roliga utbudet och shoppar loss även denna dag. Semestern avslutas sen med lekpark där spring i benen får springas av tills det blivit läggdags och vi samtidigt som regnet kommer lämnar Stockholm bakom oss för denna gång. Med en helt galet överfylld bil! Vi planerar i smyg redan för nästa tripp. Så mycket outforskat ligger ju framför oss och ju äldre barnen blir desto mer lär vi hitta att göra...

Trots den sena timmen känner jag mig nu på hugget. Blir alltid så lycklig i sinnet över att ha fått tid att drömma mig tillbaka och plita ner våra härliga semesterminnen!

2 kommentarer:

isa sa...

Vilka härliga sommarbilder, så stora barnen har blivit! :) En tanke slog mig - kan vi ha varit där samtidigt? Vi var i stockholm 1-4/8 och på Grönan den 3/8. Kanske att vi stod i samma kö till kärlekstunneln :) Stor kram till er alla!

Anonym sa...

Låter som en toppenhärlig tripp till huvudstaden och bilderna får en att minnas sommaren lite extra mycket.

De är så väldigt fina era barn!

Kram