söndag, april 26, 2009

Laxtips

Veckans tema – mat, är ett minne blott här men i dag ska jag i alla fall dela med mig av favoritlaxvarianten här hemma just nu. Inte blir den sämre av att alla familjens medlemmar uppskattar den och den försvann nyligen så snabbt att bilden på den i stället blir lånad från Arla, där receptet också kommer från.


Den är snabblagad, den är god och den gömmer dessutom en massa morötter därunder fisken vilket gör det lättare att få i de små lite grönsaker. Att den innehåller saffran gör den inte alls julig utan bara ljuvligt gul. Smakkombon är dessutom oväntad och fantastiskt god!

Saffranslax
4 bitar skinn- och benfri laxfilé, ca 500 g
3 morötter
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 1/2 dl Kelda mellangrädde
1 tsk hackad rosmarin
1/2 påse saffran, 0,25 g

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°. Skala och skiva morötterna tunt. Lägg dem i en ugnssäker form. Lägg på laxen och krydda med salt och peppar. Blanda grädde, rosmarin och saffran. Häll det över laxen. Stek i mitten av ugnen ca 15 min. Garnera gärna med färsk rosmarin. Servera med kokt ris eller pressad potatis.

Bild: Arla

7 kommentarer:

Hemma hos Katta sa...

Den där laxrätten brukar vi laga och jag håller med dig om att den är superenkel och urgod! =)

Kan tipsa dig om att det nästan bli ännu godare om du byter ut matlagningsgrädden mot creme fraiche...

Ha en bra dag! Kram /Katta

Anonym sa...

Hej!
Till denna rätt kan jag rekommendera en flaska Aurora.

Distrikt Finland
Alkoholhalt 13,0 %
Färg Ganska mörk, röd färg.
Doft Stor, saftlik doft av svarta vinbär.
Smak Fyllig, frisk och mycket söt smak av svarta vinbär.

Anonym sa...

Hej!

jag kan varmt rekomendera nr. 2160 Diamant.
Doft: Jordig, blommig doft med ton av vingummi.

Smak: Söt, mild, jordig smak med ton av mandel.

Anonym sa...

Diamant är en riktig höjdare, billig oxå, men man bör inte dricka mer än en flaska. I alla fall inte mer än en åt gången.

MVH

Helge

SandraS sa...

Mmm, låter gott med saffran till lax. Vi har faktiskt ganska mycket lax i frysen nu som ligger och väntar så tack för tipset =) Kramis!!

Anonym sa...

Låter mumsigt och ska absolut provas!

Anonym sa...

Hej alla vänner!

Har ett TIPS till alla matälskare.

Byt ut morötterna mot palsternacka.
Byt ut svartpeppar mot chilikrydda.
Byt ut romarin mot ingefära.
Byt ut saffran mot kanel.
Byt ut Kelda mot 2 dl julmust o 3 dl vanlig grädde.
Till sist byt ut den onyttiga dixionlaxen mot 625 g fläklägg.

Smaklig spis - på mitt lilla vis :)

Nelle