söndag, februari 24, 2008

Våra stora och små HEMMAdrömmar

Det är något med tiden såhär i början på året som verkar få alla inredningsglada på jakt efter något nytt. Från minsta lilla badrumsmatta till nytt uterum - bara det är något nytt. Och nu jäklar har planeringsfanatikern i mig slagit till med buller och bång, och tror ni inte jag har fått med mig Erik också! I år är det dock inte nya gardiner till vardagsrummet som står på listan, nej i år har vi dragit på med det tunga artilleriet. Det är ju verkligen hur kul som helst att sitta i sitt hus och tillåta sig att drömma, för att inte tala om hur kul det är att dessutom sätta planerna på pränt. Vi har länge pratat löst om många saker så för att skapa reda i huvudet och prioritera rätt satte vi oss häromdagen ner och skrev listan med stort L.

Glada är vi att badrummet uppe var alldeles nygjort - och i precis vår stil - när vi flyttade hit. Så det enda vi gjorde när vi flyttade in var att fixa väggarna i alla rum utom hallarna som dock har väv och ganska enkelt kan målas om (vilket också nu står på första fixartur om ett litet tag). Och så minirenoverade vi ju köket förrförra hösten och gjorde oss av med de gulnade bänkarna och stå-upp-i-halsen-kaklet-med-pastellfärgade-fruktbården :)

Bland de mindre sakerna finns fixa smart förvaring/kontorsdel i hallen uppe så Vilma kan få ett eget rum, vilket kommer ske till sommaren. Detta ska bli såå roligt och planerarhjärnan surrar redan på högvarv samtidigt som fixarfingrarna kliar… På denna del av listan finner man också golv, som är en sak att längta efter men som också kommer att kosta en del då vi vill ha likadana golv i hela huset. Detta ligger nog en bra bit fram i tiden.

Bland de stora och dyrare sakerna finns köket, toan nere, bygga in uterummet i huset (vilket är den grej som är dyrast och står längst bort i tiden, kanske typ 7 år, så att Filip och Vilma då kan få övervåningen för sig själva) och tvättstuga/groventré. Och det är dessa två som tar upp mycket tanketid härhemma just nu. Kanske låter inte de delarna som de roligaste men OJ, vad roligt vi tycker det ska bli för det är just de som har hamnat överst på priolistan av stora saker.

Det finns två saker vi inte gillar i vårt hus och det är tvättstugan/groventrén som just nu är samma utrymme. Ett hiskeligt dåligt planerat sådant. Vi har nu insett att tvättmaskinen med två små i huset går så gott som varje dag, vilket också innebär att den rangliga torkställningen står där för jämnan – i vägen. Detta i sin tur gör att familjens tre gående personer måste slussas ut när vi ska någonstans. Annars välter torkställningen (vilket den visserligen kan göra ändå men då är ingen större skada skedd eftersom den inte faller många centimeter förrän den krockar med torktumlaren…). Ännu större var problemet då jag med Vilma i magen fick gå på tå förbi torkställningen. Det gällde liksom att få magen över torktumlaren för att överhuvudtaget komma förbi.

Hursom, mellan huset och garaget har vi ett ganska stort utrymme med tak över, som vi egentligen inte använder till annat än förvaring av soptunnan. Detta har vi nu bestämt oss för att bygga in i huset vilket kommer ge oss en 14 kvadratmeter stor tvättstuga (med en hel del förvaring också) – och – en stor groventré som då bara blir just groventré (den del som nu även är tvättstuga). Förstår ni vilken lycka detta kommer bli?! Och vilka grymt roliga utrymmen att inreda…utrymmen som verkligen kommer förenkla vardagen. Vi ska den här veckan börja med att kolla upp bygglovsbiten med kommunen och sen får vi se vad som händer. Det värsta som kan hända är att projektet visar sig bli alltför dyrt så vi måste tänka om. Blir det inte det, då kommer detta garanterat bli en följetong här, var så säkra!

Inga kommentarer: