onsdag, juni 09, 2010

Köket!

Äntligen ska jag för er som inte redan vet det avslöja vad som inom kort kommer hända här hemma hos oss... En av anledningarna jag ibland hintat om är orsak till att vårens bloggande periodvis varit ännu lite glesare än vanligt. Vi ska byta kök! Ut med precis ALLt det gamla och in med härligt nytt och fräscht. Detta är en sådan lycka för oss att ni anar inte...


Att valet ganska snart föll på Ikea känns bra. Vi började titta redan i början av året. Man vet ju hur saker ofta växer med tiden och eftersom tid inte är varan vi har mest av tänkte vi vara ute i god tid tills det nu snart är dags. Midsommarhelgen kommer vi alltså tillbringa i snickarbyxor och hoppas på att köket på måndagen efter helgen endast ska bestå av nytapetserade väggar och ett nytt golv. Sen kommer hör och häpna – snickarna... vi är sådana där ”vi-gör-allt-själva-typer” så långt det går och jag ska erkänna att det tog emot, allra mest för Erik, att ta beslutet att ta hjälp men nu när vi väl bestämt oss kan det bara sammanfattas med ordet skönt. Man har ju hört mer än en historia om hur utdraget ett köksprojekt kan bli (säkert tyvärr även med snickarhjälp – hua...) och att vara utan just kök med små i huset vill man ju inte vara så länge.
Så snickarna ska vara här och sätta upp det nya medan vi river det gamla, lägger nytt golv, fixar väggar, tak och kakel själva och vi har nu efter finplanering insett att vi nog inte på något sätt kommer vara sysslolösa vi heller...

MEN, om man bortser från jobbet och allt runtom (som kan göra en lite matt) så ska det bli helt underbart att säga:

- HEJDÅ till vita (gulnade), slitna fönsterluckor med lite snirk som jag tycker så illa om och i stället
- VÄLKOMMEN till vita, släta, matta Applådluckor.

- ADJÖ till det förfärliga rökfärgade vitrinskåpet över ena köksbänken som på fullaste allvar kan få mig att må illa.
- VÄLKOMMEN till helt dold förvaring – me like.

- GOODBYE till det obeskrivligt fula gulnade björkgolvet med så mycket liv och kvistar att man blir yr om man tittar för länge på det.
- VÄLKOMMEN till stilren ekparkett... Lugn och harmoniskt och jag vet, kanske inte det allra mest förnuftiga med småbarn att ha i kök men det här området är det vi stött och blött mest av allt och eftersom vi inte är förtjusta i laminat är det inget vi väljer nu när vi faktiskt FÅR välja. Då väljer vi hellre att leva så det må synas på golvet men att sen kunna slipa det fint igen när barnen är större.

- TSCHÜSS till den 29 år gamla kökskranen med vissa förgyllda delar. Urk.
- VÄLKOMMEN till ännu en stilren detalj i form av den här godingen.
- FARVÄL till fläkteländet som är så ful att den inte ens kan beskrivas i ord...
- VÄLKOMMEN till den här.

Sist men inte minst. Att inte längre behöva mötas av slitna och trånga skåp utan i stället få uppleva känslan av nytt och rymligt paketerat i smarta lösningar. Mmmm... orden smakar ljuvligt.

Du som hängt med mig ett tag minns kanske att vi efter att ha bott här ett år inte längre stod ut med de gulnade bänkskivorna och den pastellfärgade fruktbården på kaklet? Då bytte vi till bänkskivor i ek och vita stora kakelplattor med en dryg decimeterhög målad kant över. Detta ryker ju dock nu också på grund av att måtten inte kommer stämma men ekbänkar blir det igen, dock modell tjockare vilket vi tror ska bli fint. Vad som ska sitta där över vet vi faktiskt inte riktigt än. Det enda som nu återstår...
Den största utmaningen har varit att få till mer förvaring och bänkyta. Båda är i nuvarande kök i modell liten och vi behöver mer. Mycket mer. Och vi kommer få det. Så mycket förvaring att vi faktiskt inte vet vad vi ska fylla alla lådor med men det känns bara som ett härligt lyxproblem. Och trånga bänkytor kommer dubblas många gånger om - till hela FEM härliga meter arbetsyta!
Eftersom man inte både kan äta kakan och ha den kvar har vi dock fått ”offra” rymden som finns i det nuvarande köket och som i dag innebär stor golvyta och ett stort köksbord med plats för många. Vi ska ha ett mindre runt bord med plats för familjen och så ska vi i stället börja använda oss av det nästan helt outnyttjade matrum vi har vilket nu känns både kul och logiskt. Ytor är ju faktiskt till för att användas och vi kommer på det här sättet nyttja dem bra mycket bättre än i dag.

Ja, hörni. Det här är så otroligt efterlängtat och jag törs säga att jag vet att det trots ett antal veckor i renoveringskaos med köket nerpackat i lådor kommer vara värt allt i sista änden.
Nu ska vi soffmysa med film denna reginga onsdagskväll men jag återkommer med rådfrågning om några detaljer inom kort...

4 kommentarer:

Therese sa...

Sådant ikeakök har vi precis satt in och känslan av nytt kök är helt underbart!!!

Erica sa...

Vad kul och spännande med nytt kök! En lång bakbänk skulle jag också vilja ha!
Kul att ses härom dagen även om det blev väldigt snabbt. Alvin är hur söt som helst precis som storebror och storasyster är :)

Kram

SandraS sa...

Det kommer verkligen bli toppenbra! Jättekul =)

Anna sa...

åhh jag är så avis, vill me ha nytt kök ju..

kram
syns på torsdag.