fredag, september 21, 2007

För baksugna

...kommer här receptet på de smaskiga bullarna:

Bullar med vaniljklick

50 g jäst för söta degar
150 g smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 dl strösocker
2 tsk stött kardemumma
14 – 15 dl vetemjöl

Fyllning:
175 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
½ dl vaniljsocker

Garnering:
1 uppvispat ägg
marsankräm


Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37°. Häll degspadet över jästen, rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt, socker, kardemumma och nästan allt mjöl. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt jäsa under bakduk ca 30min.

Sätt ugnen på 225°. Rör ihop fyllningen. Arbeta degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i två delar och kavla ut dem till rektanglar, ca 30x45 cm. Fördela fyllningen på rektanglarna. Vik långsidorna mot varandra. Skär tvärsöver i ca 2 cm breda remsor. Tänj och vrid degremsorna och forma dem till lösa knutar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla bullarna med ägg och lägg på en klick marsankräm – så stor du önskar. Grädda i mitten av ugnen 8 – 10 min. Låt svalna på galler under bakduk.

Tänk på att hellre ta ut dem lite bleka ur ugnen än med finfin färg och dessvärre lite torra inuti. Detta misstag gjorde jag sist och det är ju så tråkigt. Den här gången blev de blekare men desto mjukare och godare!

1 kommentar:

Anonym sa...

Jaaa! Vad härligt! Nu ska här bakas :-) Kram och ha en härlig helg (tack förresten för dina gulliga inlägg på min blogg!) Kram igen