söndag, maj 03, 2009

♥ Mammorna ♥

Det här inlägget är tillägnat några alldeles, alldeles speciella. Ni i rubriken och jag vet att ni vet vilka ni är!

Så var den till ända. Mitt livs andra mammaledighet. Som för ett och ett halvt år sedan kändes som utan ände. Evighetslång. När jag började jobba efter tiden hemma med Filip var jag så sorgsen över att det var över. Vad vi då inte visste var att Vilma redan fanns i min mage och när vi bara en vecka efter jobbstart fick veta detta så kändes allt med ens mycket lättare. Den här gången VET vi, och alla andra som ser mig, att det finns ännu ett litet knyte där i min mage (detta är dock inget vi kommer sätta i system efter varje mammaledighet). Mitt jobbinhopp den här gången blir av det kortare slaget, närmare bestämt sisådär en 10 veckor… Att säga att jag i kväll har jobbångest är fel. Det varken kan eller vill jag säga. Det ska faktiskt bli riktigt kul att komma tillbaka om än för en så kort tid och därmed hinna börja längta hem igen. Något jag visserligen redan gör bara jag tänker på att jag ska vara ifrån mina små gryn nu hela dagarna. Ur gravidsynpunkt är det nog också bara positivt då sitta på kontor på rumpan är mindre ansträngande än att vara hemma med två små.

Men ändå känns det en smula vemodigt. För även fast jag snart är hemma igen så är ju mammaledigheten för just lilla Vilma över. En period som är till ända och inte kommer tillbaka. En tid med underbara minnen och upplevelser som för alltid finns bevarat i en egen vrå i hjärtat. Vrån precis där bredvid den där jag bevarar minnena från tiden hemma med liten Filip.

Och så finns där en vrå till. En mycket speciell sådan. Den är fylld till bredden med glädje, värme och en hel massa kärlek. För allt vi delat och upplevt tillsammans, gett och tagit, skrattat och gråtit åt. För alla stunder vi tillbringat med varandra (och de timmarna är MÅNGA). För alla fikastunder. För alla promenader. För alla shoppingturer till stan. För alla framsteg vi sett varandras minsta göra. För varje ny tand, för första leendet, för första steget. En alldeles egen vrå för mammorna (och här gråter jag en liten skvätt för att jag redan saknar er så himla mycket :( ) Och så ler jag igen när jag tänker på insamlingsbössan jag såg i kassan på Ica sist vi var där. Bössan från Röda Korset där det med stora bokstäver stod ”Rädda Mammorna!”. Mammorna är ju vi och kanske skulle man starta en insamling till oss så att vi för alltid får vara hemma med varandra? ;) Mammorna är verkligen ett uttryck, för när vi ses och de stora barnen är med så händer det när de vill något att de ropar just det ordet på oss; ”Mammorna, kom!”

Jag hittade ett gammalt inlägg, ett jag skrev för drygt två år sedan under en hjärtevecka. Det handlade också om mammorna och den vänskap vi börjat hitta i varandra efter att då ha känt varann ett år. Redan då minns jag att man kände att det här var något särskilt men inte anade man vilka hjärtans fina vänner vi skulle komma att bli. De allra, allra bästa. När jag och min mamma åkte till Ullared tillsammans med mamma Sandra och hennes mamma för några veckor sedan skrattade våra mammor åt att jag och S ofta påbörjade ämnen utan att riktigt avsluta dem. Den andra fyllde liksom i slutet åt den första och så kunde vi börja avhandla nästa ämne. Det är då man inser att man setts en del och känner varandra utan och innan!

Ni betyder verkligen så ofantligt mycket för oss – ni mammor med familjer. Självklart hade båda mammaledigheterna varit fantastiska ändå. Det är ju sina egna barn man är hemma med. Men det vi har, det är något unikt. Vi har ju den senaste ledigheten setts flera gånger i veckan och det skapar nästan en sorts beroende. Så den extra guldkant som nu finns, den HADE inte funnits utan er.

Mamma Jenny – du otroligt snälla, omtänksamma och roliga. Som alltid har kloka ord att säga och som sprider ett lugn omkring dig där du är. Som för tre år sedan var den allra första av er jag pratade med i telefon och som då gjorde mig så glad. Som jag beundrar så för att du alltid är lika positiv och ALDRIG gnäller trots att du är så mycket mer själv med era barn än vi andra (för er som inte vet och känner mammorna så är mannen hennes lantbrukare och därmed INTE oansvarig – han har bara andra arbetstider än vad våra andras män har!)

Mamma Hanna – du fina, som alltid tänker på alla och vill så väl. Som är så enkel och rolig att umgås med och som har så svårt att inte berätta saker du inte tänkt berätta (och nu menar jag verkligen inte att du är en skvallris, tvärtom. Du har svårt att inte berätta på ett gulligt vis. Och det är ALDRIG saker om andra utan bara småsaker som du och din J tänkt vänta med att säga men som ofta ändå slinker ur din mun! Och en gång lyckades du ju faktiskt att hålla dig ända tills lille Samuel tittade ut. Det trodde vi aldrig ;) ) Denna egenskap är dock verkligen du och kanske är den tillsammans med alla dina andra goda sidor en av anledningarna till att jag tycker så mycket om dig!

Mamma Sandra – med hjärtat av guld. Också du så omtänksam och villig att hjälpa och fixa. Ibland skojar vi om att vi nog är själsfränder för vi tänker så ofta så lika. Vi vet dessutom alltid vad den andre tänker vilket är praktiskt på många sätt ;) Och så har vi exakt på pricken samma smak. I allt. Från inredning, till kläder, till smaker, till saker. Så kul att ha hittat någon med samma tankar när man är såhär gamla som vi är! Och vi blir ju dessutom släkt den dagen då våra minstingar gifter sig - med varandra :)

Ni har alla tre de egenskaper jag värdesätter allra högst och jag är så obeskrivligt tacksam och glad för att ni finns i vår värld. Självklart och tack och lov så kommer vi ju fortsätta finnas här för varandra även fast vi så småningom en efter en återgår till våra arbeten. Och det är då, den dag vi alla är tillbaka i vardagen, med dagislämningar och tider att passa och äkta småbarnsliv som jag en stressig tisdagsmorgon ska komma ihåg att leta fram minnen från den där lilla vrån. Minnen som får mig att le. Minnen som får mig att känna den där extra tacksamheten. Minnen som får hjärtat att smälta.

♥ Så puss på er – I love you mamas!!! ♥ (och nu snörvlar jag igen…)

17 kommentarer:

MAMMA SANDRA sa...

Anna - du är en alldeles underbar människa - på alla sätt och vis! Så snäll, omtänksam, pysslig, fixig, rolig, väldigt trevlig att umgås med (och hela din familj)!

HJÄRTEVÄN!

Att jag skulle finna så strålande vänner i ER MAMMOR (i den här åldern!!! ;), det är något alldeles fantastiskt. Vi fyra och våra familjer har verkligen blivit ett på något sätt - det fattas något utan er. Jag har funnit min allra bästa vänner!

Jag är tacksam för varenda minut vi har fått tillsammans, och vi har verkligen träffats många, många timmar olika tillfällen - tidig morgon som sen kväll, vardag som helg... Och våra små - vilka juveler vi har, alla skapade som mästerverk! Vi har så oerhört många fantastiska minnen bakom oss och JAG VET mångdubbelt fler framför oss. Du blev nu först ut att börja jobba och därför blir det nog nu det mest påtagliga för oss mammor. Vi andra kommer ju fortsätta som vanligt, men ändå kommer det inte va som vanligt och vi vet ju att en efter en droppar av och även om det blir fler mammaledigtider blir det inte som vi haft förmånen att ha fram till nu! Nu kanske det låter som vi inte gör annat än att umgås med varandra och inte har andra vänner ;) men det har vi ju givetvis!! Men vi fyra har hittat ända in i det djupaste av hjärtat på något sätt och det känns så värdefullt! Ni är så värdefulla för mig och oss på tusen olika sätt!

Världens längsta kommentar blir detta....å jag skulle kunna skriva på i evigheter! Men avslutar nu...

Anna, från mitt hjärta till ditt - jag vet att vi har många framtida stunder framför oss och kommer fortsätta hitta många tillfällen att ses utöver mammaledigtid på dagarna, men jag gråter så när jag läser ditt inlägg - både av glädje och stolthet och av sorg....för jag kommer sakna dig så vansinnigt mycket i min vardag! Love you!
MammaSandra

Anonym sa...

Anna! Vad ska man säga... stämmer in helt med dig och med föregående talare. Trodde kanske att jag skulle hinna kommentera först, men Sandra-vännen hann förstås före :). (Innan jag träffade Sandra var jag nog först med det mesta, inte för att det är en tävling, utan för att det är skönt att göra saker direkt... här gäller det att ligga i. Beundrar den egenskapen, bland flera, hos dig Sandra.) Och Anna, gulliga, fina, omtänksamma tjej. Tycker så mycket om dig också, hela din familj och de andra mammorna med familjer. Ni har alla blivit så självklara i våra liv, på det mest positiva sätt. Ni har fått en särskild plats. Det är jättesorgligt att du ska börja jobba nu, men det är så kul att vi får hösten tillsammans sen igen :). Och många, många roliga stunder i sommar. Sen är det så roligt med hela "familjegruppen" att vi kan träffas i så många konstelationer. Att papporna springer tillsammans, att storpojkarna våra tar hand om de små och att vi i morgon blir "mamma, pappa, barn" för första gången på en träff. Måste vara unikt, att vi alla trivs så bra med varandra. (Och Anna, förstår vad du menar med att jag bubblar över av småsaker jag inte tänkt berätta, så roligt att glädja andra... men riktiga hemligheter håller jag som berget, är också väldigt prinipfast.) En annan grej som är rolig är att vi tycker om samma sorts människor, att vi inte behöver förklara hur de är, utan bara säga "såna som vi tycker om" och vi båda vet.

Tusen kramar och massa kärlek till mina mamma-vänner. Älskar er också! //Mamma-Hanna

Anonym sa...

Hej!

Jag har följt denna blogg ett tag men nu börjar den kännas lite konstigt. Är detta verkligen på riktigt eller någon form av expriment? Eller är det en tävling att få med så många superlativ som möjligt i varje mening?
Efter de senaste inläggen kom jag och tänka på DR Alban och hans Eurodiscolåt "Sing Hallellulja".

Troligtvis sista gången jag läste denna Blogg.

/Sofie i Torup

Anonym sa...

Jisses

Anonym sa...

Hej Anna!
Skall bli intressant att följa din blogg nu när du skall börja jobba igen.
Det är nog bra för dig att komma ut i det verkliga livet igen och möta "riktiga" människor!

Tack för en annorlunda blogg,

Mamma Robyn

Erica sa...

Härligt med sådan vänskap! Borde alla få uppleva någon gång i livet tycker jag.

Kram

Anonym sa...

Från den 1 maj 2009 kan samkönade par, enligt riksdagsbeslut, i Sverige ingå äktenskap.

Anonym sa...

Kära mamma gäng ta och fira eran lycka med några flaskor Diamant!
/anonym 2

Anonym sa...

Som jag sagt tidigare är det ett riktigt höjdarvin. Och nu när ni är så lyckliga kan ni dricka mer än en flaska åt gången.

MVH
Aurora-Lover

PS
Vi ses snart bästa bästa anonymvännen 2. Du och din familj är så underbara. Jag längtar till när vi skall dela en flaska Diamant igen! Många kramisar från mig och mina småttingar.

Anonym sa...

OOOOO nu snörvlar jag! Jag kan inte bärga mig tills vi skall ses. Tack för att jag får träffa dig och din perfekta fru och era underbara små gosunderverk till barn. Tror att jag lägger in en flaska till på kylning.
kramis kramis /anonym2

Anna sa...

Så fint skrivet! Mammavänner är guld värda! :) Ha en skön kväll!

Anna sa...

Till Sandra, Hanna, Erica och Anna – Kram på er :)

Till Krister - alias ”Anonym/Anonym 2/Skattebetalare/Helge/Nelle/Sofie i Torup/Mamma Robyn/Aurora-Lover”:

Jag har hela tiden valt att nonchalera dina inlägg och din monolog här men kan nu inte låta bli att bjuda dig på en kommentar tillbaka. Eftersom du och alla dina olika ”jag” uppenbarligen snart stör ihjäl ”er” på min blogg och allt jag skriver så är mitt bästa råd till dig att i stället leta upp en bloggare som delar din humor och dina åsikter. Då borde du kunna få lite mer respons på det du skriver…!

/Anna

Anonym sa...

Hoppsan, där fick man kredit för oförtjänt mycket men tack ändå!
Jag skall skärpa mig och deltaga med rätt humor och rätt åsikter. När det gäller respons så har den varit över förväntan.

Kramis!

Anonym sa...

Säger som Erica, bra vänner är alla värda.
Väldigt fin kärleksförklaring.

Bra kommentar Anna!
Kram Viktoria

Snäckan sa...

Tänk vad vore livet utan en massa underbara människor, stora som små, att dela det med??

Att träffa sån jackpot som ni verkar ha gjort med inte mindre än tre familjer är få förunnat men jag har en känsla av att det är alldeles välförtjänt. För alla fyra.

Finaste Anna, jag är inte det minsta förvånad över lovorden som du fått från de andra mammorna utan jag skriver gärna under själv.

När det gäller övriga kommentarer så är det inget annat än tragiskt att vissa personer är så missunsamma och uppenbarligen så avundsjuka att de måste hitta på en massa urkorkade kommentarer. Att sen inte våga stå för sina åsikter är beklagligt.

Stor kram till dig!

Anonym sa...

Måste också få säga att väldigt många av er som läser Annas blogg verkar vara supergoa människor. Hoppas ni har många, nära, fina vänner "live" också som förgyller eran dag, från hjärtat, det är ni värda! Kram till er alla! Från Hanna, en av "mammorna"

Anonym sa...

Tack själv Anna;
för alla roliga stunder vi haft under de åren vi nu känt varandra! Det är en stor ära att bli omnämnd på din fina blogg och att få vara en del av vårt lilla gäng! Ursäkta sent svar, men det kändes inte kul alls att svara då ditt fina inlägg dränktes i häckel, som du inte förtjänar! Tänk vilken trevlig värld vi skulle leva i om ALLA var så omtänksamma och snälla som du är Anna!!! Le mot dem du möter och det smittar av sig. Samma gäller ju så klart för det omvända! Men ingen är ju naturligtvis perfekt! I alla fall jag har många stunder då tålamod och ork tryter! Det är då som hjälpen från vännerna värmer gott!!! Kramar från mamma-Jenny