torsdag, juli 29, 2010

En kakelhistoria i femtielva delar...

Kom på att jag ju måste berätta hur det gick med kaklet from hell. Den ursnygga vita mosaiken som plötsligt förvandlades och blev till en gråblå mix i iskalla toner.

Slänger in en bild där ni kan skymta vårt ickevita kakel samt på bubblaren som troligtvis kommer bli dess efterträdare på våra köksväggar... Mer om detta längre ner. Här syns exakt samma stavmosaik fast fogad med olika färg - det till vänster med vit, det till höger med ljusgrå. Vilken tycker ni är bäst?!

Sist jag skrev om eländet hade vi pratat med kakelkillen som då skulle kolla upp om det var själva kaklet det var fel på. Han testade först själv att kakla upp en platta och sen foga och stötte då på samma fenomen som vi, vilket på sätt och vis ändå var skönt då det bevisade att vi inte gjort något annorlunda... Men, det visade sig att kaklet var helt i sin ordning. Alla skikt som ska finnas fanns där och vad som har hänt är egentligen fortfarande en gåta. Kakel är ju som det överallt skrivs ”ett levande material” och det kan framstå i lite olika skiftningar beroende på omgivningen men vårt – det är ju liksom så levande att det lever ett eget liv där på väggarna och med tanke på att alla plattor ser likadana ut ofogade så är det ju en ren och skär omöjlighet att en platta sen blir ljust blå medan den bredvid blivit mellangrå...

Hursom, kakelkillen ville ändå komma hem till oss och se det med egna ögon och genast infann sig oron att ”Hjälp, tänk om han inte ser det!” Visserligen hade han ju sett det på bilderna men ändå. Nu hade vi inte behövt oroa oss för han hann inte mer än in i hallen där man ser en bit av kaklet förrän han utbrast ett ”Herregud.” Och sen ett herregud till. Och ett till. Väl ute i köket skakade han bara på huvudet och sa att han förstod att vi inte var nöjda. Vi som efterfrågat ett vitt kakel.

Sen gick det som på räls. De skötte det hela väldigt snyggt måste jag säga och vi får självklart reklamera kaklet och hämta ut nytt. Dessutom betalar de för jobbet så bara nu alla plattsättare har haft semester klart och vi får tag på en, då får vi alltså hjälp utan att det ska kosta något.

Dock känns det ju hur konstigt som helst att något som suttit uppe i en månad och dessutom tagit Erik en av hans semsterveckor snart ska knackas ner igen. Något som säkert heller inte är helt basic då man nu måste vara så försiktig med allt runtom. Precis ALLT är ju nytt. Bänkskivor, golv, skåp, tapet. Allt måste aktas.

Kunde inte låta bli att visa även denna bild där den nuvarande gråspräckliga mosaiken syns ännu tydligare. Visst är det inte vitt? Särskilt inte när man ser ett annat vitt kakel bredvid. Och här ska tilläggas att detta endast visar en del av verkligheten. Det ser inte vitare ut på plats i köket kan jag avslöja :/ Sen är kanske inte kaklet i sig direkt FULT om man bara ser det som det är. Dock är det en riktig stilkrock i vårt kök som går i varma toner. Både mötet med skåpluckor, bänkskivor och väggfärg blir kort och gott - krock...

Nåväl, huvudsaken är att vi förhoppningsvis sen ska ha vårt vita kakel och bli nöjda. Ett till problem som dök upp var ju dock att de inte har någon annan vit mosaik i den storlek vi hade valt så nu har vi dessutom fått ändra spår och välja ett helt annat. Det lutar ganska säkert åt att det i stället blir den vita stavmosaiken ni ser på bilderna. Vi har fått låna hem två sådana plattor och han skickade till och med med oss olika färger på fog för att vi skulle kunna foga båda plattorna och se hur den vita färgen framställs efter fogning.

Så – superseriöst har detta verkligen skötts från deras sida vilket ändå känns bra. Nu återstår bara att få hit någon så vi sen kan klassa köket som KLART. Världens längsta köksrenovering blev till sist det som började som världens smidigaste...

4 kommentarer:

Erica sa...

Tråkigt att det blev fel från början men skönt att de har skött allt så bra och utan massa bråk!
Tror att det blir toppen när allt äntligen blir klart.

Kram

PS Jag röstar på den vita fogen :)

Anonym sa...

Skönt att de ni köpte av skötte det så bra!
Ger ju bra efterklang trots allt.

Jag röstar på vit fog :-)

Hoppas ni har en skön semester trots lite regn.
Kram Viktoria

Lina sa...

Hej Anna! Det verkar som det börjar närma sig ett gott slut på er renovering. Den vita fogen tycker jag är finfin.

Ha det så bra. Kram Lina

Anonym sa...

Hej Anna,
hittade din sida då jag googlade på kakel. Frga om bilden där du visar mosaik o sedan 2 "randiga" plattor som står framför. Vad är det för kakel? Ser himla snuggt ut!

Jättetacksam för svar!

Mvh
Maria
maria_skogsborg@yahoo.se